Gender Awareness Training for SHEP Workshop in South Africa

1. Schedule of SHEP Gender Training

Date	Program	Venue		
February 23	14:00-17:30 Drive from Johannesburg to Polokwane (3.5	ohannesburg to Polokwane (3.5 -		
(Tue)	hours)			
February 24	8:30-12:00 Lecture and instruction on gender awareness	Hotel in Polokwane,		
(Wed)	training (3.5 hours)	Limpopo Province		
[DAY1]	12:30-13:30 Lunch at hotel in Polokwane			
	13:30- 17:30 Practice of gender awareness training (4			
	hours)			
February 25	7:30-11:00 Drive to the site (2.5 hours)	Nwanedi Irrigation		
(Thu)	11:00-12:30 Introduction and lunch with farmers (around	Scheme (Nwanedi Service		
[DAY 2]	20) (1.5 hours)	Center), Musina		
	12:30-15:30 Gender awareness training with a farmer	Municipality, Vhembe		
	group (3.5 hours)	District, Limpopo		
	15:30-19:00 Drive to the hotel in Polokwane (2.5hours)	Province		
February 26	9:00-12:00 Recap of gender awareness training & opinion	Hotel in Polokwane,		
(Fri)	exchange (3 hours) Limpopo Province			
[DAY 3]	12:00-13:30 Lunch at hotel in Polokwane			
	13:30-17:00 Drive from Polokwane to Johannesburg (3.5			
	hours)			

2. Facilitator, Resource Persons, Observers of SHEP Gender Training

- · Facilitator: Dr. Kumiko SHUTO, Senior Consultant of IMG Inc.
- Resource Persons: Kenyan counterparts of the Smallholder Horticulture Empowerment and Promotion Project for Local and Up-scaling (SHEP PLUS)
- Observers: Ms. Yoko HARADA, Former SHEP UP Expert in Gender Mainstreaming (presently PEGRES Chief Advisor) & Kenyan counterparts of the Project on Enhancing Gender Responsive Extension Services in Kenya (PEGRES)

3. Participants of SHEP Gender Training

- Government side: a few person from each participating African country. A total of 26 participants.
- Farmer side: 10 men and 10 women (maximum) will be selected for the purpose of the practice of gender awareness training. Those farmers who can communicate in English will be selected for efficiency purposes.

4. Structure of Gender Training

[DAY 1]

Lecture and instruction on gender awareness training (3.5 hours)

- · Lecture on the overview, rationale and impact of SHEP gender awareness training
- Instruction on Gender Analysis Tools: (1) Roles and Responsibilities (2) Access to and Control of Resources (3) Daily Activity Calendar
- Explanation on Gender Action Plan

Practice of gender awareness training (4 hours)

• Practice of the three Gender Analysis Tools

• Discussions

Instruction on the practice with farmers (10 min.)

Materials to be prepared (at the hotel)

- Lecture materials (printouts & DVD)
- · Notebooks and pens to be provided to participants
- White board, Computer, Projector, Screen, Laser pointer, pointer, 4 rulers, a bell, 4 Boards
- Large craft paper ((1), (2), (3) 5 different formats already printed or hand-written- 4sets), Large craft paper (blank -15 pieces)
- Post-it, Marker pens (black and red), tapes, pointer (not laser)

[DAY 2]

Gender awareness training with a farmer group (3.5 hours)

• Practice of (1) Roles and Responsibilities (2) Access to and Control of Resources (3) Daily Activity Calendar and discussions

Materials to be prepared (at the site)

- 2 Boards, 2 rulers
- Large craft paper ((1), (2), (3) 5 different formats already printed or hand-written- 2 sets), Large craft paper (blank 10 pieces)
- · Large craft paper (Print or hand-write the attached text on each piece of large paper)
- Post-it, Marker pens (black and red), tapes, pointer (not laser)

[DAY 3]

Recap of gender awareness training & opinion exchange (3 hours)

• Discussions on findings in the field

Materials to be prepared (at the hotel)

- · White board, Computer, Projector, Laser pointer, pointer, rulers, a bell, 4 boards
- Large craft paper (blank –15 pieces)
- Post-it, Marker pens (black and red), tapes, pointer (not laser)

Gender Awareness Training for SHEP Workshop in South Africa

Time	Duration	Program	Method
8:30-8:45	15 min.	Self-introduction	-
8:45-9:30	45 min.	Part 1: Why Gender for SHEP?	Lecture
9:30-9:45	15 min.	Q & A	-
9:45-10:00	15 min.	Break	-
10:00-11:30	90 min.	Part 2: How To Conduct Training	Lecture
11:30-12:00	30 min.	Q & A	-
12:00-13:30	90 min.	Lunch Break	-
13:30-14:10	40 min.	Group Exercise (1) Roles and Responsibilities	Group work
14:10-14:30	20 min.	Group Presentations for (1): Men's Group & Women's Group	Group Presentations (6 min. each – 2 groups only)
14:30-15:15	45 min.	Group Exercise (2) Access to and Control of Resources	Group work
15:15-15:35	20 min.	Group Presentations for (2): Men's Group & Women's Group	Group Presentations (7 min. each – 2 groups only)
15:35-15:50	15 min.	Break	-
15:50-16:30	40 min.	Group Exercise (3) Daily Activity Calendar	Group work
16:30-16:50	20 min.	Group Presentations for (3): Men's Group & Women's Group	Group Presentations (6 min. each – 2 groups only)
16:50-17:05	15 min.	Part 3: Practice in the field	Lecture
17:05-17:30	25 min.	Roles assignment for practice, Q&A, Wrap-up	-

TIME TABLE on <u>24 February 2016</u> [DAY 1]